Bio Hrana Plus - Prodavnica zdrave hrane Novi Sad

Ulje bundeve Panonsko 250ml

Proizvod pregledan : 2939 puta
Cena : 998.80 din
Porucujem komada:
Soc

Ulje bundeve Panonsko 250ml

Bundevino ulje je nerafinisano, devičansko ulje . Koristi se tradicionalna tehnologija za koju je dokazano da daje ulje sa najboljim nutritivnim sastavom. Bundevino ulje mnogi inače smatraju jednim od najukusnijih jestivih ulja. Koristi se pre svega kao salatno ulje, a može da posluži kao dodatak umacima, varivima i kao začinsko ulje. Neretko se kozumira nakapano na hleb.

Bundevino ulje je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, omega 6 i 9 i vitaminom E. Tradicionalno se koristi u prevenciji i lečenju problema sa prostatom i mokraćnim putevima, a pomaže u regulisanju povišenog holesterola, kao i sa probavnim problemima.

Apoteka u semenu

Proteini iz bundevinog semena imaju izuzetan sastav i značajnu količinu esencijalnih amino kiselina među kojima se izdvajaju: lizin - 4,70 g/100g (potpomaže rast, učestvuje u obnavljanju tkiva, stvaranju antitela, hormona i enzima)

metionin –1,81g/100g i cistin 1,71g/100g (značajni u borbi protiv starenja, štite organizam od štetnih metala i slobodnih radikala, nedostatak može izazvati probleme sa nagomilavanjem holesterola i prijemčivost na infekcije)

arginin - 3,46 g/100g (povećava broj spermatozoida, pojačava interesovanje za seks, potpomaže imunološko reagovanje i metabolizam masti, jača mišićna tkiva) glutamin - 13,63 g/100g (poznat kao gorivo za mozak, poboljšava inteligenciju, ublažava depresiju i impotenciju). Od vitamina, seme bundeve sadrži: B3, niacin ili PP faktor (uravnotežuje varenje, daje koži zdrav izgled, snižava visok krvni pritisak), folnu kiselinu (pomaže stvaranje crvenih krvnih ćelija, neophodna u metabolizmu proteina šećera i amino kiselina) i E vitamin (antioksidans koji usporava starenje ćelija, štiti pluća od zagađenog vazduha, sprečava i rastvara ugruške krvi, ublažava umor, pomaže pri prevenciji pobačaja, delujući kao diuretik, snižava krvni pritisak).

Na kraju treba navesti i fitosterol koji se zove Delta 7-sterol kome se pripisuje glavna uloga u regulaciji tonusa muskulature bešike i ublažavanju subjektivnih simptoma pri benignom hiperplazijom prostate, a istraživanja u Mađarskoj su utvrdila da poboljšava kvalitet i kvantitet sperme.

Zašto devičansko ulje?

Devičansko ulje podrazumeva ulje dobijeno na tradicionalan način, odnosno na hidrauličnim presama. Devičansko bundevino ulje znatno je bogatije tokoferolima (vitaminima E) u odnosu na hladno ceđeno bundevino ulje, jer se cedi isključivo z golosemene tikve (a njihovo seme je bogatije ovim vitaminom).
Prof. dr Ðerd Karlović je u svom radu "Optimalizacija hidrotermičke obrade zrna uljane tikve pre presovanja", dokazao da upravo prženje na 120 C daje ulje sa najviše tokoferola. Druga prednost ovog ulje je u većoj održivosti zahvaljujući izdvajanju fosfatida (lecitina).