Bio Hrana Plus - Prodavnica zdrave hrane Novi Sad

Kikiriki przeni slani vakum rf-1kg

Proizvod pregledan : 178 puta
Cena : 398.00 din
Porucujem komada:
Soc

Kikiriki przeni slani vakum rf-1kg

Kikiriki prženi je zrnasti proizvod dobijen prženjem blanširanog kikirikija na palminom ulju uz dodatak kuhinjske soli. Svojstvenog je mirisa i ukusa. Hemijske, fizičke i ostale karakteristike proizvoda su definisane proizvođačkom specifikacijom.

Kikiriki se može pohvaliti cijelom lepezom različitih vitamina i minerala koji su navedeni iznad. Pored toga je bogat i nezasićenim (zdravim) mastima, vlaknima i proteinima (26g na 100g).

Treba naglasiti da je sirovi kikiriki najčešće i najzdraviji. Postoje stotine različitih proizvoda sa kikirikijem od kojih većina sadrži previše soli i previše nezdravih masnoća od prženja. Visoke temperature također smanjuju količinu određenih vitamina i minerala u kikirikiju.

Da ne bi bilo zabune i prženi slani kikiriki je poprilično hranjiv, kao i maslac od kikirikija, ali sirovo je ipak najzdravije.

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da konzumacija orašastih plodova ali i kikirikija smanjuje rizik od dobivanja dijabetesa. [1] U jednoj studiji žene koje su konzumirale 28 grama orašastih plodova ili kikirikija jednom sedmično imale su 8% manji rizik za dobivanje dijabetesa (tip 2). Ako su jele istu porciju 1-4 puta sedmično rizik je smanjen za 16%. Žene koje su jele istu porciju 5 ili više puta sedmično smanjile su rizik za 27%. [2]

Trend je očit. Što više kikirikija u prehrani to je manji rizik da ćete dobiti dijabetes.