Bio Hrana Plus - Prodavnica zdrave hrane Novi Sad

Goji bobice 1kg

Proizvod pregledan : 814 puta
Cena : 2550.00 din
Porucujem komada:
Soc

Goji bobice 1kg

POREKLO & BOTANIČKE ČINJENICE

 

Goji bobice (Lycium barbarum) su poznate pod mnogim imenima uključujući i kineske goji bobice, vučje boboice, kuko, te crveni dijamanti. Ovi žarko crveni plodovi su u srodstvu s paradajzom. U drevnim kineskim zapisima je zabeleženo da su se goji bobice koristile za isceljivanje pre više od 2,000 godina. Neke od tradicionalnih koristi uključuju liječenje muške neplodnosti, imunoloških poremećaja, dijebetesa i poremećaja povezanih sa starenjem. Iako potječu iz Azije, goji bobice se danas uzgajaju u mnogim dijelovima svijeta, dok je Kina ostala najveći izvoznik ovoga voća.

 

Biljka nosi ljubičaste cvijetove s pet latica. Iz cvetova se razvijaju crveno-narančasti plodovi eliptičnog oblika, veličine 1-2 cm. Svaka bobica sadrži oko 10 do 60 semenki. Nakon berbe plodovi se najčešće suše za dalju upotrebu, a pri završetku sušenja nalikuju crvenkastim grožđicama.NUTRITIVNI SASTAV

 

Goji bobice sadrže značajnu količinu makronutrijenata koji su potrebni našem telu, uključujući ugljikohidrate, proteine, masti i vlakna. Nutritivni sastav goji bobica čini 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% masti te 10% vlakana, što ukupno iznosi 370kcal u 100g plodova. U svom sastavu bobice također sadrže polinezasićene masne kiseline kao što su linolenska i linolna masna kiselina tj omega-6 i omega-3 masne kiseline.

 

U bobicama je prisutno čak 11 esencijalni minerala, 22 minerala u tragovima, 7 vitamina i 18 aminokiselina. Također je prisutno 5 karotenoida i mnoštvo fenolnih spojeva koji imaju antioksidacijska svojstva.UPOTREBA

 

U kulinarstvu sušene goji bobice se pre konzumacije tradicionalno kuvaju. Često se dodaju u pripremi drugih jela bilo slanim ili slatkim, a od njih se također može pripremiti biljni čaj.

 

Goji bobice općenito poboljšavaju zdravlje, pružaju bogat unos mineralnog sadržaja, stabiliziraju razinu šećera u krvi, pozitivno utječu na rad mokraćnog sustava i proizvodnju spermija te poboljšavaju rad imunološkog sustava.