Bio Hrana Plus - Prodavnica zdrave hrane Novi Sad

Suncokret jezgro sirovo organik 250g Lucar

Proizvod pregledan : 209 puta
Cena : 149.80 din
Porucujem komada:
Soc

Suncokret jezgro sirovo organik 250g Lucar

Suncokret je zeljasta biljka iz porodice glavočika, čije se semenke koriste za proizvodnju jestivog ulja, ali i kao „grickalica“ - u ljusci ili oljuštene, sirove ili pečene, slane ili neslane. Oljuštene semenke suncokreta imaju primenu u pekarstvu, kao posip ili sastavni deo testa različitih peciva i u kulinarstvu kao ukusan dodatak čorbama, salatama, varivima i drugim jelima. Samlevene i propržene, mogu se dodavati različitim jelima: žitaricama, varivima, sosovima, možete ih koristiti i za doručak kao sastavni deo kaša.

U organski uzgojenom suncokretu se nalaze sve esencijalne aminokiseline u većoj količini, kao što su linoleinska masna kiselina - omega 6, za koju je poznato da snižava nivo holesterola u krvi i oleinska kiselina - omega 9, koja čuva naše krvne sudove. Suncokretove semenke takođe sadrže i značajnu količinu vitamina E (50 mg/100g),veoma su dobar izvor i raznih minerala, kao i vitamina B kompleksa i vitamina A.

Upotreba i priprema:
 organsko jezgro suncokreta može se konzumirati sirovo, kao ukusna i zdrava grickalica, ili se može blago tostirati. U obe varijante može se dodavati salatama, različitim jelima poput variva i čorbi, ili se koristiti kao posip za pecivo. Takođe može biti sastojak brojnih poslastica.